Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Έκθεση πεπραγμένων επιμορφωτικής ημερίδας στη Λάρισα


Την Τρίτη 17 – 05 - 2011 σε αίθουσα του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, πραγματοποιήθηκε επιμορφωτική ημερίδα με θέμα «Αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Portfolio Γλωσσών στο Δημοτικό» στο πλαίσιο υλοποίησης των Πράξεων «Ενίσχυση της Διδασκαλίας Ξένης Γλώσσας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση» των Αξόνων Προτεραιότητας 1, 2 και 3 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ.

Στην ημερίδα συμμετείχαν 56 εκπαιδευτικοί Αγγλικής (ΠΕ06) γλώσσας που ανήκουν στη διεύθυνση πρωτοβάθμιας του Ν. Λάρισας.

Τα συμπεράσματα της επιμορφωτικής Ημερίδας ήταν τα εξής:

Οι εκπαιδευτικοί είναι γενικώς συγκρατημένοι και αρκετά επιφυλακτικοί στις καινοτομίες που η εφαρμογή τους γενικεύεται χωρίς να έχει προηγηθεί πειραματική περίοδος. Για το Portfolio Γλωσσών, ειδικότερα, διαπιστώθηκε θετική στάση και αρχική αισιοδοξία, μαζί με την ανησυχία για τα πιθανά προβλήματα που πιστεύουν ότι θα αντιμετωπίσουν αμέσως με την εφαρμογή του. Τα προβλήματα που τέθηκαν, συνοψίζονται κυρίως στα ακόλουθα:
► Θα πρέπει να γίνουν ενημερωτικές συναντήσεις και πλαίσιο συν-εργασίας όλων των εμπλεκόμενων ( Διευθυντών, δασκάλων, εκπαιδευτικών άλλων ειδικοτήτων ).
► Θα χρειαστούν και άλλες ημερίδες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα αναφύονται από την πράξη της εφαρμογής του Portfolio Γλωσσών.
► Γιατί να εφαρμοστεί από την Α΄ τάξη, που οι μικροί μαθητές δεν μπορούν ακόμη να γράψουν.
► Στις μικρές τάξεις η διαδικασία θα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα. Επίσης πρέπει να υπάρξει άμεση και σωστή ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων, όχι μόνον από τον/την εκπαιδευτικό της Ξ. Γ. αλλά και από τα πιο πάνω διοικητικά κλιμάκια.
► Χρήσιμο θα ήταν να έχουν το Portfolio Γλωσσών οι εκπαιδευτικοί όσον το δυνατόν νωρίτερα.


Προσωπικά πιστεύω ότι οι προσπάθειές μας οφείλουν να εστιαστούνστην
δημιουργία ‘ ψυχολογίας Portfolio ’ ώστε να συνηθίσουν τόσο οι  εκπαιδευτικοί
όσο και οι μικροί μαθητές στην εκμάθηση και στην ευθύνη
γιατην συμπλήρωση και διατήρησή του
Ο Σχολικός Σύμβουλος Αγγλικής Γλώσσας Αντώνιος Δ. Φραγκούλης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου