Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Συμπεράσματα από την επίσκεψη στη Φθιώτιδα

Κατά το διάστημα 21-23 Μαρτίου 2011 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του υπευθύνου Υποέργου 3 της Πράξης «Ενίσχυση της Διδασκαλίας Ξένης Γλώσσας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση» στη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Φθιώτιδας για τον έλεγχο υλοποίησης της Πράξης.
Την Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011 πραγματοποιήθηκε συνάντηση που διοργάνωσε η σχολική σύμβουλος κα Ευτυχία Παπαχρίστου στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας με συμμετοχή εκπαιδευτικών που διδάσκουν Αγγλικά στο Δημοτικό Σχολείο. Από τη συζήτηση, προέκυψαν οι ακόλουθες παρατηρήσεις:
  • Στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η πρόβλεψη για μια αίθουσα – εργαστήριο γλωσσών θα βελτιώσει την ποιότητα της διδασκαλίας.
  • Θα ήταν θετικό να υπάρχει και κάποιο εναλλακτικό υλικό στα σχολεία, πέρα από τα εγκεκριμένα διδακτικά βιβλία. Για παράδειγμα, θα μπορούσε σε κάθε σχολείο να αποσταλούν 1-2 πλήρη πακέτα εκμάθησης έτοιμα για χρήση από κάποιον από τους εκδοτικούς οίκους που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Έτσι, ο εκπαιδευτικός θα έχει στη διάθεσή του εναλλακτικό υλικό και θα μπορεί να προσαρμόσει πιο εύκολα τη διδασκαλία του στα δεδομένα της εκάστοτε τάξης.
  • Η έλλειψη διδακτικού βιβλίου για την Α’ δημοτικού είναι αρνητικό στοιχείο. Οι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένα πακέτο, έστω και απλό, για την Α’ δημοτικού. Το πακέτο θα μπορούσε να αποτελείται από ένα απλό storybook και ένα workbook, ενώ το αντίστοιχο βιβλίο για το δάσκαλο (με τα αντίστοιχα ηχητικά αρχεία) θα μπορούσε να υπάρχει μόνο online.
  • Η πληθώρα υλικού που υπάρχει στο διαδικτυακό τόπο του ΠΕΑΠ, σε συνδυασμό με την έλλειψη σχολικού βιβλίου, οδηγεί στην ανάγκη για μεγάλο αριθμό φωτοτυπιών, μετακυλώντας ένα σημαντικό κόστος σε επίπεδο σχολείου.
  • Για τις μικρότερες τάξεις θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει υλικό σε μορφή γλωσσικών παιχνιδιών, όπως puppets, puzzles κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου